FReNs iN KaKi JaLaN

Wednesday, April 8, 2009

TaMaN ALaM KuaLa SeLaNGoR (PaRT 3)

Entri ketiga untuk Taman Alam.. Kali nie, KaKi JaLaN nak kongsi apa yang KaKi2 JaLaN, TuKaNG2, aDik2 dan semua2 yang sudi menyinggah di blog KaKi JaLaN akan dapat tengok kat Taman Alam Kuala Selangor ni :)


Bila mendongak ke atas, what u can expect ermmm...... what else???? Monyet larrr.... tapi dalam ni semua dah lari :( Most of it silvered leaf monkey yang ala-ala pemalu gitu.
Good spot for bird wacther. Lebih banyak burung boleh dilihat kalau memanjat ke menara pandang. Di menara tersebut terdapat 'guide' burung-burung yang biasa kelihatan di kawasan ini.
Kat sini, KaKi JaLaN memang terkojut besar tiba-tiba ada biawak 'terjun' ke dalam air. Biawak memang banyak kalau anda benar minat dan betul-betul memerhati :)
Ketam warna-warni boleh dilihat sepanjang trail melintasi kawasan bakau. (Gambar zoom sebab ketamnya comel a.k.a halus sangat!)
Hi this is a Mud Skipper a.k.a Belacak yang Janggel kata comel tu! Ini versi yang kecik, ada yang besau-besau kat sini.
Sebenarnya ada satu lagi yang sangat istimewa kat sini yang tak dapat KaKi JaLaN kongsikan kat sini... Banyaknya helang terbang di langit dan tiba-tiba menjunam dan menyambar ikan dalam anak sungai kat bawah ni. Pemandangan yang sangat-sangat dan sangat menarik dan menakjubkan. KaKi JaLaN dan kengkawan rasa tak nak bergerak dari tempat ni walaupun matahari sebenarnya dah tengak atas kepala..... Kalau tak salah namanya Brown Eagle.... Memang cantik, menarik dan tertarik!!! Subhanallah.

Lain-lain binatang yang ada kat sini (yang Den tengok kat pamplet aaaa):
  • smooth otters
  • leopard cats
  • silvered leaf-monkeys (memang banyak!)
  • macaques
  • local birds (98 spesies)
  • migratory birds (57 spesies)
  • butterflies n other insects
  • replities
  • molluscs
  • mudskipper (sepanjang trail yang becak!)
  • mud lobster
  • 15 spesies of crabs (including the king crab!) <- fuh awat Den tak nampak?!!! Ghugi tui!
[Ada satu lagi entri untuk Taman Alam Kuala Selangor yang akan Den usahakan secepat mungkin *WiNK*]
Post a Comment