FReNs iN KaKi JaLaN

Thursday, January 5, 2012

PaKaT Mai SiNi ~ WaY To PeNaNG

"PaKaT Mai SiNi ~Lalaalalaalla....
PuLaU PiNaNG saTu DeSTiNaSi ~ LaLalalalaala "

Harun :  Ko nyanyi lagu apa nih Leman?
Aloyah : Ha'ah.  Aku tak pernah dengar pun?!
Pe'ah : Datin pun tak pernah dengar!
Leman : Eh, korang tak pernah dengar ke lagu nih???  Top larr lagu nih!!!!  Dalam sepuluh tahun dulu kot?!

Aloyah : Sepuluh tahun dulu????? Abg Leman, kami semua tak lahir lagi larrr masa tu!!!!

Leman :  Pakat mai c-nieyyyyyy...... [dengan lenggang lenggok], Pulau Pinang satu destinasi lalalalaalala.....  Kemon everybody! Lets sing together!!!!!

Oiiii mak oiiiii penat larrrr wehhhhhhh......  Abang Leman Vogeh sorang je yang tahu lagu nih!!!!  Nampak sangat dia lagi tua dari kami-kami nih......

Pagi sehari sebelum menyambut tahun baru yakni pada 31 Disember 2011, saya berada di pekan Kolumpo (ikut ayat pengembara Icam).  Saya telah dijemput oleh enchek Harun dengan alfarisi di awal pagi sebelum bergerak ke Shah Alam untuk menjemput Datin Rape'ah yang gigih bekerja di pejabat. Errr tatau nak kata jemput ke atau paksa Datin ikot!  Sebabnya???? Dalam kereta macam-macam arahan pejabat larr lampiran itu, lampiran ini larrr, fotostat larrr.... i leb u larrrr *oopsssss cakap dengan saper eh sebenarnya??? Hahahahaha.....  Pak Guard kah????  Last sekali, dok ralit mendengar Datin memberi arahan yang pelbagai dalam kereta, kami sesat-sesat mencari rumah Abang Leman. Grrrrrrrrr....... "Datin ni, orang dah kata cuti, cuti larrrrrrrr.... Owhhh pelissssssssssss".

Takmao citer larrrr, cam buku teks pulak... Nengok gambar yerrrr.....




Kami singgah bersarapan merangkap makan tengah hari di RnR Tapah sebab abang Leman kata dia suka berhenti makan kat sini sebab kawasannya luas


owhhh no!!!! ada jugak rakan se'spesies' kami!!!!  Datin excited nak berkenalan!!!!!  Maka kami berhenti minum air bekas kaler oren kat Gopeng.....


jaga - tido - jaga, akhirnya sampai dah ke Pulau Pinang! Hoyeah!!!! Seb baik dalam kereta, jadi aksi lompat-lompat tak boleh nak buat


Gigih pusing belakang nak ambil gambar Jambatan Pulau Pinang lagi!  Langit biru hari tu masih lagi bertemankan awan nano-nano-nano.... Haihhh abg Leman tak reti pulak nyanyi lagu nih! Hai Pakat Mai Sini ~ lalalalala. Kemon everybody!


Wow! Itukah? Itukah????? <- ayat Datin


Jam yang sudah ratusan umurnya



Lapo!!!  Kita makan dulu larrrrrrr....  Mee sotong boleh?????  Layannnnnnnn...
 

Suka benor orang-orang gerai nih....


Tu dia mee goreng sotong dari gerai Hameed' Pata' Special Mee.  Kalau tengok memula merah kalernya!!!!


Tapi sedap!!!!!!! Naaaaaaaaa..... tak tipu kan?!!!!!!  Mee goreng tu special sebab ada sambal sotong kering kat atas dia.  Harga RM4 sepinggan.... Erkppppppp Alhamdulillah...


Berdekatan dengan kawasan Padang Kota, ada satu kawasan pelancongan yang top (sebab masuk buku sejarah) iaitu Fort Cornwallis.....  Ini jaman-jaman penjajahan dulu larr nih...  Mungkin Abg Leman boleh cerita sebab dia yang paling ehem dalam trip ini ;p


Susahnya kalau bawak 'retis' pi berjalan.... Belum apa-apa dah posing!


Terpaksa larrr enchek Harun dan Cik Aloyah layan.....  Mana tahu kitorang rupanya kena mamarazi pulak!! Hahahaha


Bagi memuaskan hati semua pihak, maka bio adil kata oghang Perak.  Meh gambo ramai-ramai.  "Ater kome masuk ke dalam Fort tu????"  Jawabnyerr, "Idak!" Hahahaha...  Takat-takat ngintai dari pintu pagar je....  *untuk masuk ke dalam Fort ni dewasa dikenakan bayaran RM 2, kanak-kanak RM1.


Ni larrrr hasilnya kalau setakat tengok dari luar!


Kan dah habaq, kami jenjalan kat Padang Kota... Errrr namanya dah jadi Taman Kota Lama ke???


Silap.. Silap... haaa ni kalau masuk dari depan....  Taman Kota Lama ni memang kat Padang Kota... Di tamankan sebab ada tempat rekreasi macam tempat rollerskate/board (flat) dengan permainan kanak-kanak


Haihhhhhhhh...... Beware ada kawasan kurang graviti kat area-area sini!


Layan tepi laut jap, tengok mana rupa ombak.....  Errrr ngintai apa tek??? <-dah terkeluar bahasa Sarawak laks!! Hahhaha


Uiiii mak aiiiiii......  Mao ributkah?????? 


Jom... Jom.....


Ambil beg kat tempat letak kereta (untuk yang akan ber'ehem', parking kat sini dengan harga RM7.  Wow! Wow!  Di balik jam, pokok bagai ternampak sesuatu di situ.... *Lompat! Lompat!


Dekat dah kot??????? Hahahahaha


Tettttttt..... habis siaran..... Bateri kong!!! Sambung nanti eh?! Hahahahaha


25 comments:

Ely Hasrul said...

mmg patut la si leman tu posing gitu.. dia sorg aje retis siap nyanyi lagu hahahhaha

masMZ said...

Ely,

Kan!!!!! Kekdahnyerrr kalao dah nama retis..... No lagu bukan retis yerrrr.... Kemon everybody! Lets sing together ~lalalalalaala

dzuliyana suleman said...

penang negeriku...

welkam..welkam..

hahahah

fatt said...

"untuk yang berehem" tu mksd ko ape? utk org yg saja2 parking keta rosak nak beromantika di amour ke? hehehe

gigih ko menepek muka komik kat sume org...tapi yg paling hensem muka abg leman vogue lah...dah mcm takuya versi kartun aku tgk...

tapi gmbr si leman bersandar kat dinding yg ada gmbr ko dgn harun tu mmg menjadi. aku dah tergelak2 dah...mmg kena letaknya topeng komik tu..kihkihkih :P

Biqque said...

haah gigih tempek muka manga, yang penting rambuat cik ro kaler merah youuuuuuuuuu!

musykil ni, kalo leman tau lagu tu, cik ro yg dah tua ni takkan tatau...kompom kena demo kat aku nih hahaha!

Janggel said...

Ahakssss! Nyampah tengok leman lagi Vogeh! Sudeh hahahahhaha.

Pakat mai sinney~!

Nak pikir lagu masa g Uss lak lah...

bdk2 @ John said...

ni diaaaa retis dah mai! korang mampoo ke? hahahha....

hensem giler leman vogue tuh! terpikat tak? muahahaha...pakat mai sineyyyyyyy~

cantiknyaaaa gmbr kome sume..jeles aku nengoknye!!!

aku heran laaaa korang xtau lagu pesta pulau pinang tu. dulu kat tv slalu dorang pasang kot time musim pesta tu. aku smpai laaa ni duk ingat. apelaaaa korang nih! hahahaha

masMZ said...

@dzuliyana,

EHeheehe.... yeay dah sampai!

masMZ said...

@Fatt,

KAh3x.... Wehhh takde larr pulak maksudnya camgitu.... PArking ni khas untuk orang-orang yang nak pi belayor je..... bukan hanyut yerrr! Hahahhaha....

Kalau orang lain nak datang jalan-jalan kat Padang Kota, ada parking kat tepi laut sampailah kat belakang-belakang kawasan Fort Cornwallis nih.

masMZ said...

@Biqque n Janggel,

Yeahhhh kemon lets sing together!!!! Eh?! Alamak....

Biqque, ko suh John nyanyi siap nari2 nanti. Dia kan retis!!!!

masMZ said...

@John,

Lupa kerr kitaorang lagi muda dari ko???? Wakakakakaka.... Mungkin time kitaorang lahir, lagu tu dah tak pemes?!!!! Hahahahaha.....

Hai Abang Leman!!!! ~wiNK!

AKO @ retna said...

hahaha ako pun nak tanya gak apa yg fatt tanya.. xpe sebab dah ada jawapan yg ko bg..

btw erkk ako pun moskel gak lagu tu.. klu si biqque pun x tau.. erk pun konpom arr berganda2 x tau nya...

*melopong.... lagu apa tu weiiii???!!1 kat tb??? erkk masa bila plak disiarkan nya??? jap jap kat RTM eh..?!! hehhe

Anash said...

MasMZ,
hahahah...seronok gak jadi paparazi nengok aksi korang tuh.

mai la sini...
masih teringat2 style Leman Vogue..
akak suka ....
heheh...

Datin Fe'ah? adakah....(aminnnn...)
yessss!!!!
pun akak suka...
hahahahaaaa......

BlueEwoke said...

Haramm betul..aku nak tergelak duk terbayang abg Leman nyanyi lagu tu, aku pun tak tau lagu tu, tapi Dahlan cakap dia tau, siap nyanyi2 lagi..kah kah kah..Abg leman dan Dahlan leh duet lagu ni la nanti kah kah kah..

Comelnya cik pojiah kalau jadi katun (asyik puji abg leman je, pojiah puji diri sendiri la kekdahnya)

ok utk USS kena pikir lagu tema gak..hahaha serammmmmmmmmmmmmmm nehhh

Lily Riani said...

kartun comei, i can congcang 2 leh, siap reben.

lagu tuh tak nak dgr puuuung.

Ainul Arina Madhiah said...

saya sebagai warga yang palinggggggggg muda dekat sini dengan ini mengisytiharkan saya tahu lagu nih! hahaha... tapi bajetla kan, sy mmg org penang. kalau org penang taktau mmg nak kena buang negeri nih. =p cumanya skrg lagu tu dah tukar la abang artis leman, pesta penang punya lagu kalau tak silap skrg lagu boria baru. tu zaman tok kaduk punya tu. hoho..

MasZuber said...

lagu abg leman tuh slalu kuar rtm kaa?

memasing update entry star cruise, bikin hati jeles tengok makanannya!!

Rayyan Haries said...

bestnyaaa..bila lah nak cuti niii...

masMZ said...

@Ako,

ekaw bukanlah orang pertama yang tak pernah dengar lagu nih!!!! Hanya Abang Leman dan adinda Ainul je taWWWW!!!!!! Errrr ada sorang lagi eh?? Enchek Dahlan pun tahu!!!!! *tepuk tepuk dahi!

masMZ said...

@k.Anash,

Hahahaha... lepas ni silalah mamarazikan kami lagik!!!!


@BlueEwoke,

Omai.... omaiiiii enchek Dahlan taw lagu nih???? Pastu enchek Dahlan nyanyi taw berenti tak???? Akakakakaa..... Silap-silap jangkit "Kemon everybody, lets sing together!" Hahahaha..... parah.parah.

Tema lagu USS, lagu lelama jugak!

masMZ said...

@Lily,

Wow nak cong cang 2 yer?! Bley bley :D


@Ainul,

Wahhhhh sesiap ngaku palinggggggggg muda!!!!!! Hahahahaha..... Saper taw lagu nih sahih lagi ehem dari kami yang bertiga nih! Ahaksssssss...... Kak Ainul, hai!!!!!!!
*lalalalalala tetiber mood muda rumaja! Ahaksssssss

masMZ said...

@maszuber,

ahakssss.... haduiiiii lapo laksssss.... Janggel ada letak link lagu ni kat entri dia.... Pelik sungguh diri ku ini. Hahahaha

masMZ said...

@Rayyan,

Cuti hujung Jan ada, awal Feb pun ada!!! Jangan lupa rancang percutian!!! :D

fatt said...

masalahnya mas yg aku nak tergelak tu si abe leman ni bkn org penang, dia org cik ct wan kembang kot..so camne dia bleh lagi terer dari kita yg berjiran dgn negeri anak mami ni weiii??? hahahaha

masMZ said...

Muahahaha.... penjelasan nyerrr kita tak lahir lagi masa tu!!!! Boleh???? Abe Leman nihhh haduiiiiii hahahhaahah ko mesti tak tahan lerrr dengo lagu nih! Nak fengsan!!!! Dapat pulak tau nyanyi dua baris tu je kot!!!! Huuuuuuuu fengsan! Kemon! Lets sing everybody!