FReNs iN KaKi JaLaN

Saturday, January 21, 2012

MeNCaRi KeTaM BeRTeLuR BaKaR di PeNaNG

Sambungan dari sini.

Lokasi Betong
"Haaaa nak gi mana?"
"Cari makan larr kot?!"
"Mas, kat Ipoh nak makan kat mana?"
"Ipoh ke?  Jauhnya lagi?? Hahahaha"
"I tak kisah, ke kat all the way balik?"
"Errrrr...Wokey!!!!"

Lokasi Dalam Kereta Kat Grik
"Pi Penang dari sini pun dekat kan?"
"Boleh larrr... Hari tu aku pi  jalan cross pi Sungai Petani tapi dari Pengkalan Hulu tu.  Dah sampai sini tak tahu larr dekat ke lagi jauh"
"Sama je larrrr"
"Errrr.... Ko ada apa-apa?"
"Tak ado"
"U? U?"
"Tak ado"

Kring. Kring. (jaman bila punya ring tone daaaaa)
"E, kitorang nak pi Penang.. Korang nak ikut tak?"
"Penang? Gila!"
"Balik larr ikut PLUS nanti. HEhehehehe (mood menghasut)"
"HAhahahaha.... takpe larrr korang proceed je yerrrrrr"

Maka itu larr cerita pelancongan tanpa rancangan! Gilos!  Orang ni cakap makan sana best, orang ni cakap makan sini best, dan aku pun sah-sah larr nak promote tempat kan?! Haahahaha.... Tapi akhir sekali, enchek M kata nak bawa pi makan ketam! J pun dah terliur-liur dengan ketam.  Dapat pula rupanya tempat tu memang ngetop!! Wow! Hahahahaha....  Aku pun WOKEY, I POLO :) *dalam masa tak sampai sebulan, 3 kali dah kot aku pi Penang!!

Misi mencari ketam bertelur ~ bakar ini rupanya membawa kami menyeberang ke pulau.  Mati-mati ingat setakat nak makan kat tanah besar je.  Gigih sungguh diorang nih, pukul berapa nak balik nanti nih???? HAhahaha.  Sampai di Butterworth pada jam 8 malam dan sepakat nak naik feri sahaja untuk rehat sekejap sambil feeling-feeling (esp aku larrr sebab nak wakilkan kak anash feeling naik feri! hahahaha).  Perjalanan feri dari tanah besar ke pulau mengambil masa dalam 20 minit atas air... Sempat juga larr nak posing-posing, ecehhhhh (walhal penat dowwwww).

Tempat nak makan ketam tu letaknya di Tanjung Bungah, oiii mak aiii... 
"Mud, ngala ke B.Feringgi tu tak jauh ke?"
"Alaaa.... Ekceli dekat je larr Mas.  Kita susur pantai je...." *hahahahahaha sambil gelak
Iya sangatlah susur pantai... C, sibuk pakai gps tapi ngokngek apa punya navigation kuar dari KL!!!

Akhirnya sampai juga di tempat yang nak di tuju iaitu Sea Pearl Lagoon.  Kalau tanya aku, kalau dari bandar, tempatnya sebelum sampai kampung yang kena tsunami tu (masjid terapung tu), dekat area flat-flat yang pack.  Kalau nak tanya orang, tempat makan ni di Tanjung Bungah, dan ada temple cina yang berusia 200 tahun.  Kompom!!

Kenapa sebut ketam bertelur bakar???  Mengikut kata Md dan Jn, semua ketam yang diorang hidang memang kompom akan ada telur! dan telurnya besar! Owhhh ok! hahahaahah...  Terus terang, aku tak reti nak makan telur ketam ni, tapi tengok diorang makan cam nikmat gilessss...  Sape yang minat leh cuba makan :)

Selain dari itu, kami juga memesan udang bakar, bihun goreng dan nasi goreng.  Rupanya kami adalah pelanggan terakhir dan sampai habis semua meja kerusi bersusun.  Auntie-auntie tu mai kutip satu-satu pinggan yang kitaorang habis.....  Jadi, siapa nak datang makan kat sini, eloklah datang sebelum jam 9 malam sebab kedai ni tutup pukul 10.00 malam.

Hari tu, kami sampai kembali ke Ipoh dekat jam 2 pagi!!! Fiuhhhhhhhhhh fengsan!! Zzzz



*jemput makan kengkawan :D




21 comments:

bdk2 @ John said...

Aku firsttttt!!! hahahaha

bdk2 @ John said...

wahhh gilerrr punye sedappp makan ketam tu! gigih korang sanggup drive semata2 nk makan ketam!!!

masMZ said...

John,

Yang penting komen pertama tulis "Aku first!" Hahahhahaha

tersangat gigih memandu dari Betong ke Penang!!!! Katanya raya cina, seafood mahal, kalau nak makan kena makan minggu ni jugak! Ekekekeeke....

Telur ketam cair di mulut woooooooo....

fatt said...

aku tak penah lg makan telur ketam..enak tak? kesian plak aku rasa sbb belum sempat ketam tu melahirkan zuriat dia kena bakar...ni klu ibu mengandung baca nti mesti dia sedih...

psst mahai dok?

Ely Hasrul said...

iyeee ini ibu mengandung nk komen.. ibu mengandung yg nih mmg pantang kalu dgr org mkn ketam.. hangin sungguh ibu mengandung sbb tmpt mkn tu jauh dr KL.. eeeeiiii ibu mengandung nih mmg suka mkn ikan yg ade telo.. eeeiii entry nih sungguh derhaka...

word verify: ovest

iye ibu mengandung mmg overts!!!

Ely Hasrul said...

ps: ikan, sotong, udang ie udang gertak, ketam etc kalu ade telonye mmg ibu mengandung sukaaaaaaa

Ely Hasrul said...

John first ye.. ibu mngandung nk komen 3 kali.. haa lebeh tak lebehhh hahahhahahahhaa

Biqque said...

sedapnyerrrrrrrrrrrrrrr! aku suka gile ketammmmmmmmmmmmm! owh nooooooooooo!

Lily Riani said...

sedap ke.. i tak nah try, yg jap food bijik oren tuh pun telur ketam gak kan? itu penah ler mkn

Janggel said...

ketam rebus lagi sedap.... lalallaa

masMZ said...

@Fatt,

Hahaha... aku pun sebelum ni tak pernah makan telur ketam... biasa memang aku tolak tepi pun... Tapi hari tu aku rasa larr jugak sikit-sikit... Ala2 masin tak masin gitu. Hari tu kami makan RM100 untuk empat orang.

masMZ said...

@Ely,

Entri derhaka???? Hahahahhahaha.... i loike!!!! giles kentang lawan komen saper punya banyak pulak!!!! ni dua kali loike!!! Gagagagagaga

masMZ said...

@Biqque n Janggel,

Muahahahaha.... aku pung suka makan ketam! Especially kalau ketam rebus dengan ketam masak lomak letak sekali dengan nenas!!!



@Lily,
Ha'ah... yang warna oren tu larrr telur ketam... :)

BlueEwoke said...

Arggghh citer makanan lagik!!!! Aku stress tgk gambar2 makanan nih, sebab bendanya aku susah nk cari kat sini hahaha.. Dan aku sedang dlm process menguruskan badan demi U** ni, minggu dpn dah nk pegi dah..asyik makan je nih..aduiyaaaaiii

Ainul Arina Madhiah said...

tetiba teringat telur ikan yang besar-besar dan bulat2 lutsinar dekat sabak bernam.... *lapar*

masMZ said...

BlueEwoke,

Lupakan di*T2 nih, tak sompek dah... Hahahahaha...
Aku ingat nak pakai jubah je kat sana.... Gagagagaa...

masMZ said...

Ainul,

Telur ikan bulat2 lutsinar??? Wahhhh tak tahu pun!!!! meh nak pi cari!!!!! Lokasi spesifik??? ehehehe

xplorer said...

Oit bagi aku alamat cepattt aku nak pi ni, apsal cinonit je ketam ni

Miss. Tina said...

Ketam Bertelur Bakar memang terbaek dari ladang kalau g Penang x singgah dan cuba mmg rugi woo....very the yumilicious.


www.mylittlewing12.com

masMZ said...

Xplorer,
5 27'49.49" N, 100 18'28.82" E.... cari Da Bo Gong Temple.... Hahahaha gigih tak aku cari long lat nih?! hihi

masMZ said...

Miss Tina,

selamat datang :)

ehehehehe.... betul larr.... tengok meja orang lain dok meratah ketam dengan udang je kat sini :)