FReNs iN KaKi JaLaN

Wednesday, July 29, 2009

CLiMbiNG SaNTuBONG : ADuYaiiiii kaLaH!!!

Berkawan dengan orang-orang 'gila' memang selalu menerbitkan kerja-kerja 'gila'. Dari mengambil cuti seminggu dan memberi alasan "Bos, anggaplah saya .....", kemudian 4 hari di rumah panjai, balik semula ke Kuching dengan perjalanan yang panjang, esok paginya terus menuju ke Santubong!! Owhhh..... entah apa juga bermain di kepala aku nih!

Santubong, aku datang... macam tak percaya. Ermmm... dua kali tak percaya. Yang pertama sebab betul pulak akhirnya ke Santubong dan yang kedua berjaya juga sampai ke atas sebab kali ni, teruk - pancit! Post-mortem sendiri, sarapan apa eh aritu???, rehat tak cukup (sampai Kuching dah malam), obstacles pun waduh dah dekat 90 darjah, motivation leh down - apasal larrr dan mungkin juga sebab tak cukup preparation. Teruk! Ann cakap, tengok muka Mas dah tak macam muka orang dah! Cess....


Di awal pagi nie, aku dengan kengkawan semua berkobar-kobar nak mendaki Gunung Santubong. Masa ni semua ada rupa orang lagi.

Jangan tidak-tidak daftar nama dan kena pastikan turun ke bawah sebelum jam 6 petang. Entrance fee RM1. Cerita Luvis nak masuk tandas kena bayar RM2, mahalnya!
Antara jenis laluan mendaki. Aku rasa kawan aku yang sorang je yang senang hati panjat tangga dari kayu berlian ni sebab kaki dia panjang!!!

Salah satu tempat rehat, tapi tak boleh nak rehat. Iko je yang sempat tengok-tengok sekeliling. Cepat weh, tak leh rehat. Kita rehat kat atas! Makkkkkkkkk!!!!!


Memang cantik pemandangan kat Santubong nih. Baru naik separuh jalan pun dah memang 'wow'. "Boleh tak tinggal kat sini jer? Korang naik aaa sampai atas, nanti aku follow!"

Dah dekat nak sampai puncak gunung, leh pulak nampak plat ni. Ada satu ukiran cam rupa orang kat batu yang ditampal plat ni. Tak terdaya nak mengambil gambar masa berhenti lihat kat sini. Owh.... recharge.. recharge!!

Pemandangan dari puncak gunung. Takut pulak nak ke depan lagi, walau niat dalam hati nak tengok semua kawasan. Cantiknya pemandangan, tapi panas terik masa nih, membakar!
Simpang yang memisahkan untuk melihat orkid atau tempat rehat. [Orkidku.... ermm...]Soothing.
Nak kena turun bawah pun mencabar jugak! Nasib baik sudah tiga suku perjalanan baru hujan turun dengan mencurah-curah(padanlah panas terik semacam jer!). Kalau hujan masa di puncak??? Alamat memang menangis lah kat atas tu, macam mana nak turun kalau trek licin??? Berlari dalam hutan, sorry kengkawan, kalo turun berlari kira gudbye larrr korang.. Hahahaha.
Muka-muka pendaki yang dah ready nak turun balik. Sebelum tu siap bersihkan kawasan lagi. [bebelan : Bukan ke kat puncak gunung ni sepatutnya bebas dari sampah? Siapa bawa apa saja, air botol ke and what so ever, kenalah bawa bekas tu turun balik. Macam mana tempat cantik tapi bertaburan plastik makanan? Nie kerja pendaki yang sangatlah tak bertanggungjawab. Eeeyyy diorang nih!].

Masa ni, muka aku dah jadi orang dah....

Whooooo tengah recover nih.... Jangan kacau!!!!!!!!!!!!!!!!!! [nape tak bawak air lebih?? nak turun tak de air?? ermm...]

[I'M ALIVE!!! Dehidrated dan hujan lebat, ermm..... I'M ALIVE!!!]
Post a Comment