FReNs iN KaKi JaLaN

Wednesday, June 9, 2010

PaRT 6 : TaHai (KuiH KeLaPa)

Tahai atau kuih kelapa... Uiii sedap!!! Yum YuM!! Dulu-dulu tak pernah rasa pun!?! Apasal diorang tak pernah ajar makan tahai sebelum ni??? Ermmmm... sampai hati! (tapi kalau dah pernah rasa, tiba-tiba tak dapat nanti ngidam pulak! aishhhh SUSAH jugak!).

Tahai untuk membuatnya perlukan kelapa yang sedang-sedang iaitu tidak terlalu muda dan tidak tua... Bahan-bahan untuk membuatnya adalah isi kelapa yang diparut, tepung gandum, gula, garam dan sedikit baking powder sahaja.

Setelah mengenalpasti kelapa yang hendak digunakan, kopeklah untuk mendapatkan isi kelapa. Kemudian parut.

Campurkan dengan tepung, gula, garam dan sedikit serbuk penaik, lepas itu bolehlah diuli, digelek-gelek dengan tangan dan bentukkan apa-apa bentuk pun tak apa.

Ini budak-budak bandar buat kuih - BANYAK MAIN!

Dah siap, bolehlah dibakar dalam ketuhar atau menggunakan sabut/ kayu api

Ini rupa kuih tahai yang dah siap masak. Ada pulak sesat satu bentuk A. YuM!!! I like!

[kuih tahai boleh tahan selama dua bulan sekiranya disimpan di dalam peti ais]
Post a Comment