FReNs iN KaKi JaLaN

Friday, April 22, 2011

PerJaLaNaN Ke SeLaTaN : DaY 3 (YeaYYY aKHiRNYa MeNJeJaK KaKi ke KoTa SiNGA)

Yippie.... akhirnya.... :D Hari ini buat pertama kalinya aku akan menjejakkan kaki ke Kota Singa eh Singapura (walla sama lar tu, bukankah???). Semoga perjalanan kami dipermudahkan :)

Pagi-pagi selepas sarapan di rumah Abu kami terus bergerak menuju ke Johor Bharu. Perjalanan menaiki kereta mengambil masa lebih kurang 3 jam dan pagi itu, awan nano masih menemani kami di sepanjang perjalanan. Alhamdulillah walaupun berpusing-pusing dalam bandar mencari jalan, dipermudahkan kemudiannya.

Sebaik sahaja sampai di stesyen bas Larkin, kami membuat pertukaran wang ala kadar. Kami menaiki bas Causeway Link dengan tiket berharga RM1.40 (hihi murah je). Dalam perjalanan kena berhenti dua kali iaitu yang pertama di Imigresen Malaysia, kemudian sambung naik bas, selepas tu di Imigresen Singapura pula dan sambung lagi naik bas sebelum kami turun di stesyen MRT yang terdekat iaitu Kranji. Yeayyyyy!!!!!!

Kami turun di Orchard Road. Sambil-sambil melihat-lihat bangunan dan gelagat-gelagat manusia, sempat juga kami membuat 'survey' bag kamera yang dikhabarkan murah.. Adehhh, macam mana betul-betul ada pula beg yang berkenan. Sabar. Sabar.... Ngeeee.....

Puas berjalan-jalan di Orchard Road, kami kembali menaiki MRT menuju ke Dholby Ghout sebelum menukar perjalanan MRT ke Bugis. JT yang paling beriya nak datang sini sebab katanya nak beli cenderamata beli kat sini murah! Ermmmm murah! Hehehehe, ter'shopping' lar jugak :D

Dikongsikan, gambar-gambar yang sempat dibidik...

Tiket bas. Tiket ni kena simpan sebab kita akan turun naik bas dan mungkin tertukar bas (sebab lama di Imigresen), kalau tak simpan tiket nanti kena bayar lagi

yeayyyyy dah sampai Singapura.... jom!

Muka orang excited nak pi berjalan :)

Dalam MRT

Bangunan Shaw Brothers - teringat filem-filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee

Ion Orchard
Double decker bas

Terserempak pula, biasakah??

Simple store

Picnic??? Ramai yang duduk rehat sambil makan-makan di sini

wowweee... saya suka!

"Hi, boleh saya tumpang tanya??"

Aiskrim!

Uncle penjual aiskrim

Nak! Jom beli aiskrim!

akhirnya dapat juga makan aiskrim potong. Harganya $1.


Depan Bugis Street....

Rambang mata :p

T-shirt lawa-lawa... Saya suka warna :)

Pilihan terbaik untuk ole-oleh kengkawan (kalao diorang tanya!)

Yang diborong... sikit je kan!!

Post a Comment