FReNs iN KaKi JaLaN

Saturday, March 24, 2012

INDia PaRT 2 : PLaCe To VisiT iN DeLHi ~ QuTuB MiNaR, LoTuS TeMPLe, INDia GaTE, SaROJiNi MaRKeT

Selesai bersarapan pada jam 9.30 pagi, kami memulakan perjalanan ke Hotel Ajanta yang terletak di Arakashan Road.  Kami nekad berjalan kaki kerana yakin hotel tersebut terletak di kawasan berhampiran memandangkan Smyle Inn juga terletak dalam jarak berjalan kaki dari Stesyen Keretapi New Delhi.

Keadaan pagi di New Delhi pada hari tersebut agak jerebu.  Selepas berjalan beberapa minit, kami terus mengenakan topeng kerana habuk yang agak ketara. Hahahaha eksen tak???  Kalau nak ikut *API, agaknya sudah sampai 80-90 kot??

Bila dah pagi ni baru nampak keadaan sebenar lorong Gangsta Paradise malam tadi.  Dah siang, rupanya biasa je dan agak sibuk. Depan-depan bangunan kedai tu, ada orang yang nak buka 'stall' sorong-sorong tu.

Di hujung simpang, banyak beca sudah menunggu pelanggan.  Oklah, tak semua diorang bangun lambat! Hehehe.

Ini adalah keadaan di tepi jalan besar sebelum memasuki Arakashan Road.  Bangunan kedai kat tepi tu pun dah naik kelabu.

Akhirnya kami memasuki Arakashan Road.  Kat sini rupanya boleh dikatakan dari hujung jalan masuk hingga ke Hotel kami, ada banyak sangat hotel.  Jarak perjalanan dari jalan besar ke Hotel Ajanta dianggarkan dalam 500 meter. 
*Hurm campur dari hotel sebelum ni, kami dah morning walk dalam 1.5 km kot?!
** cerita pasal hotel dalam entri lain :D

Lepas meletakkan barang dan bertanya arah tuju tempat-tempat yang kami nak pergi, lagi sekali kami bermorning walk dalam 2-3 km untuk ke Metro Station (macam lrt). 
* Burung merpati dan gagak kat sini memang pemandangan biasa.  Gagak besar-besar dah serupa helang kalau tengok dari jauh!

Keadaan jalan besar waktu pagi.  Kalau kat tempat kita nih, harus kereta dah bersusun sebab sangkut dalam trafik.

Melintasi kawasan Stesyen Keretapi New Delhi...  Satu stesyen jer trek dia nak dekat sepuluh kot?!  Ada lagi platform yang tak termasuk dalam gambar nih.

Sampai di Stesyen Metro, punya larr ramai orang beratur.  Soheh larrr memang mrt ni pengangkutan penting buat diorang.  Kami membeli tiket (dapat token cam dalam gambar) untuk ke Qutub Minar dengan harga 27 Rupee seorang.  Cara guna token ni sama macam guna kad touch n go, kita sentuhkan sahaja token pada sensor.  Bila nak keluar. masukkan token ni dalam slot dia (macam nak masuk syiling dalam telefon awam tu).

Kat dalam stesyen keretapi ni rupanya dilarang mengambil gambar.  Ikut sukahati je kami snap sana sini (walaupun secara coverline) sampailah masa tunggu train kat bawah, Johnny kena tahan dengan penjaga stesyen.  Kisahnya, dia sorang je yang pakai kamera besar masa kat bawah (platform).... Muahahahaa kantoi!  Masa kat bawah, kami (aku dan Jehan) snapping-snapping pakai kompak je.  Tiba-tiba Jehan cakap Johnny kena tahan, dan tataw larr pasal apa gatal kami pergi kat dia dan terus gambar-gambar dalam kamera kena padam dan tunjuk pada pegawai tuh.  Hurmmmm sadis sebab walaupun tak ambil gambar kat bawah pakai dslr, kamera tu bergayut kat bahu dan pegawai tu nak tengok. Cesssssssss habis suma gambar yang dah ambil masa kat atas tadi :'(

Sampai di stesen Metro di Qutub Minar, ada banyak tuk tuk kat luar menunggu.  Memula macam eksen sket nak naik yang dalam kawasan metro ni sebab takut mahal, tapi bila dengar 10 Rupee seorang ke Qutub Minar tu, terus panggil Johnny n Jehan "Jom takyah tawar larrr" Hehehehe eksen jugak tu sebab reganya 60 sen je bila dah tukar RM, jangan berkira!  

QUTUB MINAR, NEW DELHI

Untuk masuk ke kawasan ini bayaran sebanyak 250 Rupee dikenakan kepada pelancong asing (cesss jauh mahal dengan warga tempatan!).  Pasrah.  Sejarah mengenai Qutub Minar ni, boleh klik sini.  Qutub Minar ni telah disenaraikan sebagai UNESCO Heritage Site, sangat cantik dan wajib pergi kalau datang ke New Delhi.  Kami menghabiskan masa hampir 2 jam di sini dan segera bergerak untuk ke destinasi selanjutnya kerana matahari sudah hampir ke atas kepala.












LOTUS TEMPLE, NEW DELHI

AKu pun tak ingat kenapa nak pergi Lotus Temple ni sebab aku rasa macam tak ada apa sangat.  Tapi sebab depa dok tanya nak pergi mana, laju je aku sebut Lotus Temple dan Jehan pun yer yer sebab geng Travelholic sebelum ni pernah pergi situ.  Hurmmmmm.... padan juga larr dalam kepala memula tak pelan nak pergi! Sampai sana, Lotus Temple ni tutup. Hampeh!  Sia-sia bayar duit tuk-tuk sampai 100 Rupee sorang!


Pada hemat aku, sebenarnya temple ni bukanlah tempat yang wajib pergi memandangkan ianya merupakan kuil dalam bangunan baru je kot...  Huuuu  

* Lotus Temple ditutup pada hari Isnin 

INDIA GATE, NEW DELHI


Untuk ke India Gate, kami masih menggunakan tuk tuk yang sama dan kami dikenakan bayaran tambahan bayaran sebanyak 350 Rupee / trip. Haishhhhhh.... Sebenarnya kalau nak ikutkan, aku rasa tambang sebenar dari Lotus Temple ke India Gate ni paling tinggi pun mungkin 150-200 Rupee untuk satu tuk tuk (berdasarkan pengalaman pada hari-hari seterusnya).  Masyuk orang yang bawa kami tu, cessssss.


Masa di India Gate ni, kami mengalami pengalaman retis buat kali pertama (*ayat tak boleh blah!).  Ada orang tahan, ingatkan diorang nak minta tolong ambilkan gambar ke orang yang nak ambil gambar kami pastu minta bayaran <- ni memang ada kat sini, rupa-rupanya "Can take picture? Can take picture?" tu nak bergambar sama-sama.... Hahahahahahahaha sila bantai gelak sesama.  Maka tersipusipot larrrr retis Johnny dan Jehan... ekekeke...

India Gate dibuka kepada awam dari waktu terbit matahari sehingga terbenamnya matahari.  India Gate ini juga kelihatan cantik pada waktu malam :D








SAROJINI MARKET, NEW DELHI

Shopping pulak yuk! Jom kita survei sari nak?  Errr survei?  Baik beli terus, pastu kita leh bungkus, pastu kita leh pos, pastu kita tak payah pening-pening lagi. Gitewwwww...  Untuk ke Sarojini Market dengan menaiki Metro, turun di stesyen Ina. Tambang dah lupa!  Bila dah sampai tu, kena naik tuk tuk sebab kalau nak menapak pergi Sarojini Market ini boleh mendatangkan pitam.  Apatah lagi tadi dah menapak bukan main jauh India Gate ke stesen Metro, huuuuuuuu. Walhal, boleh je naik tuk tuk.  Harga tuk tuk dari stesyen Ina ke Sarojini Market ialah 30 Rupee/ tuk tuk.  Nasib baik dah tanya orang kat bawah (dalam stesyen Metro), local tu cakap naik tuk tuk tu harganya 30 Rupee. So dah sah kompom 3 * 10 Rupee = 30 Rupee <- apehal tetibe ada kira-kira nih?! hahahaha

* Setelah ditimbang kati bagai, kalau dari India Gate nak ke Sarojini Market, dicadangkan untuk terus ambil tuk tuk saja. 

Walaupun ramai orang kat sini, tempatnya masih lagi teratur dan tidaklah berserabut.  Takat-takat  nak sorang beg trolly besar boleh lagi. HAhahaaha

Antara barangan yang ada kat sini, kurta, skirt, baju budak, kasut.  Pada yang tak bawa baju banyak dan  memang bercita-cita nak beli baju masa kat India ni, pasar Sarojini ini memang tempat yang direkomenkan.  Boleh beli tudung, baju, seluar dan kalau nak beli cermin mata hitam pun boleh.  Ada barang yang perlu ditawar, ada barang yang ambil terus pun dah memang murah.

Alas-alas kaki, sarung kusyen (yang kecil-kecil) tu pun ada dan sangat murah.

Untuk tambah baju, aku sambar kurta dua tiga  helai. Hehehehe

Bila masuk kedai sari, mesti duduk mengadap.  Semua kedai yang kami  masuk dapat layanan VIP dan  hidang air (wow wow! Katanya pleasure :) Terasa retis lagi buat sekian kalinya. Ngeee).  Pada kedai yang ketiga, kami dah tak minum dah... hahahahahaha)

Memang lama kami di Sarojini Market.  Dari pukul 4 petang sampai  pukul 9 malam, lama tak lamanya.  Sebelum balik, kami beli buah yang ada dijual kat pasar ni.  Dari Sarojini Market balik ke hotel, tambang tuk-tuk dalam 120 - 150 Rupee / tuk tuk.

Sampai hotel, kami terus pesan 3 nasi kosong dan omaiiii banyaknya portion dia!  Berasnya panjang-panjang dan sedap :)  Untuk lauk, kami makan bersama bekal serunding ikan bilis. Erkpppp alhamdulillah.... Ngeeeeeeee

Entri Selanjutnya : Lokasi wajib lain di New Delhi ~ Red Fort



Cerita Lain
1.Pemandu tuk-tuk yang bawa kami ke Lotus Temple dipelawa oleh Johnny untuk makan biskut yang kitaorang bawa. Kami makan larr dua keping sorang dan bila Johnny nak simpan baki, ttiba-tiba pemandu teksi tu minta lagi. Cissssskek sungguh! Dah larr dah paw banyak kat tambang, ni ada hati nak paw biskut kitaorang pulak!! Apapun, kami keluarkan juga biskut tu dan habiskan.

Post a Comment