FReNs iN KaKi JaLaN

Sunday, June 18, 2017

BERBUKA PUASA DI TANAH TINGGI CAMERON HIGHLANDS

Assalamualaikum....

Haluuuu.... Puasa ke semua??? Atau tak puasa sebab musofir??? Aiii alasan sangat! Is kenot ok!!!

Buka puasa baru ni tak tahulah tebiats apa yang telah melanda, tiba-tiba geng ajak pi lawat abam kawasan Cameron Highlands iaitu Janggeltrekker dan buka puasa di tanah tinggi.  Katanya juga jom ler berpuasa sambil bermusafir, baru tak terasa sangat puasa ewahhhhhhhh.

Jadi, aritu kami Chawanna sekeluarga, Pae, kak Coco, Kaki Berangan pun bergerak dari pekan Kolumpo menuju ke Cameron Highlands.  Pagi lagi kami dah sampai seusai bershopping terlebih dahulu di Kampung Kacang Putih di Ipoh (sebabnya nak naik dari Simpang Pulai).  Shopping kacang tu pulak sekali nak beli untuk stok raya, SONANG!

Disebabkan kami naik ikut Simpang Pulai, perhentian pertama di Cameron Highlands adalah di Lavender Park.  Tempat ni biasalah tempat orang shooting-shooting drama filem bagai bajet macam oberC (hihihi)... Tiket masuk ke tempat ni bagi dewasa RM8/ seorang dan RM5 bagi kanak-kanak.  Gambar kat sini takyah share le ye sebab cam dah pernah share dulu... 

 Sedap nor tengok Aqilah makan aiskrim dan buah strawberi wehhh.. Hari ni mummy dia kasi cheat day tak puasa.

Lepas tu dah tengah hari, kami terus ke Taman Abang untuk book buffet buka puasa yang katanya tengah viral sekarang.  Tak ke pelik tetengah hari pi tempat makan?!

Sambung lagi jalan sebelum balik homestay... Kali ni berposing di ladang teh... Opkos syarat wajib bila berkunjung ke Cameron Highlands ni.

 Walaupun dalam gambar tak nampak terik, sebenarnya masa ni matahari masih lagi kat atas kepala!

Eh bila Aqilah besar? Hahahaha.. Ohh emmm geeee.... baru perasan muka Na sebijik Aqilah! eh terbalik!

Tapau skon dan strawberi shake sebelum balik.. Ni gara-gara takut nanti malam tak dan nak beli dah kedai tutup hahaha.

 Dalam pukul 6.30 kami pun sampai di Restoran Taman Abang Steambot & Grill. Bersemangat sungguh rasanya, almaklumlah nak berbuka puasa!

 Tadaaaa.... sayur-sayuran... Pilihan dia opkos ada yang beza dengan stimbot kat bawah..

 Yang ni untuk grill.

 Segala mak datuk bebola pun ada.

 Lauk pauk kena sambar cepat.  Hari tu ada top up tapi tak banyak laaa.. Jadi yang ni kenalah ambil awal dan ambil pun berpada-padalah jangan membazir ok!

Ni meja kitoarang... memasing dah ready gayanya.

 Ok orang lain hilang pi ambil makanan!

 Air ada banyak jenis.

 Sabar... Sabar....

Dan akhirnya selesai... Alhamdulillah... Makanan sedap... Kuah dia pun sedap...  Berbaloi makan kat sini dan puas hati.

Haaa siap untuk bersahur pun ada.  Untuk tempahan boleh call no dalam gambar ni.

Harganya....  Makanlah sampai tak lalu nak makan dah miahahaha...

And all of us... Selamat berpuasa semua :)
Post a Comment