FReNs iN KaKi JaLaN

Thursday, September 25, 2008

Jeram Besu, Pusat Arus Deras Kebangsaan


Tahun 2008 aku ke Jeram Besu, Pusat Arus Deras Kebangsaan yang terletak di Pahang. Mengambil pakej di Countryview Recreation Park, tercapai juga cita-cita untuk membuat aktiviti melawan jeram (water rafting). Memang best.

Suasana tempat tinggal semasa di Jeram, ala-ala hostel ‘kampung dusun’, disajikan makanan ala kampung, ditemani pula dengan haiwan-haiwan ternakan (macam duduk farmstay!). Meriah! Ada ayam (serama), itik, burung, kucing, siamang, kambing, kongkang (slow lorisNycticebus coucang), kolam ikan, banyak lagi!!

Terlajak di Jeram Besu, langsung mencuba trill pacuan empat roda (4WD). Seronok tak terkata kerana ianya turut menduga kecekapan mental dan tenaga. Di penghujung perjalanan, mandi air terjun. Rajah Brooke, salah satu rama-rama yang mempunyai warna yang paling terang di Malaysia dan dinamakan bersempena dengan Sir Rajah Brooke, boleh didapati dengan banyak di sini. Dengan kamera yang tak cukup canggih, tengok sajalah kan!

Panjang kalau nak cerita di sini. Tunggu tajuk khas Jeram Besu!!


Post a Comment